Στα πλαίσια του 10ου πλόα για την ΟΠΘΣ, διενεργήθηκαν σε όλους τους σταθμούς στο Αιγαίο Πελάγος μετρήσεις θερμοκρασίας, αλατότητας πυκνότητας και άλλων υδρολογικών παραμέτρων με χρήση συσκευής που ήταν εξοπλισμένη με αντίστοιχους ηλεκτρονικούς αισθητήρες. Οι μετρήσεις έγιναν σε όλα τα βάθη, από την επιφάνεια μέχρι και τον πυθμένα. Παράλληλα, καθώς η συσκευή ήταν εξοπλισμένη με σύστημα συλλογής νερού με φιάλες Niskin, έγινε δειγματοληψία θαλασσινού νερού από διακριτά βάθη.
Στα πλαίσια των δράσεων της Οδηγίας Πλαίσιο για τη #Θαλάσσια Στρατηγική, ενός έργου που υλοποιεί την παρακολούθηση και καταγραφή βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων και οδηγεί στην αντικειμενική και ολοκληρωμένη εκτίμηση της κατάστασης των θαλασσών της Ελλάδας, το ΕΛΚΕΘΕ πραγματοποίησε την 10η #ερευνητική αποστολή μεταξύ 15 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2023.
Η δειγματοληψία έγινε με το Ω/Κ #ΑΙΓΑΙΟ και μεταξύ των διαφόρων εργασιών και μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο, έγινε επίσης και συλλογή δειγμάτων #βένθους από ένα μεγάλο πλέγμα σταθμών του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Τα βάθη των σταθμών έφτασαν μέχρι και πάνω από 2 km, καθώς το συγκεκριμένο δίκτυο σταθμών περιλαμβάνει και σημεία της ανοιχτής #θάλασσας, όπου τα βάθη είναι σχετικά μεγάλα και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις καθόλου εμφανείς. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται στιγμιότυπα από την διαδικασία δειγματοληψίας τους. Με τη χρήση πυρηνoλήπτη, λήφθηκε #ίζημα από το #βυθό και ανασύρθηκε στην πρύμη του πλοίου όπου πραγματοποιήθηκαν κάποιες πρώτες παρατηρήσεις (πχ τύπος ενδιαιτήματος, επίπεδο οξυγόνωσης) και στην συνέχεια το ίζημα κοσκινίστηκε για τον πρωτογενή διαχωρισμό των οργανισμών από το ίζημα.
Τους επόμενους μήνες η ομάδα βένθους του #ΕΛΚΕΘΕ θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των δειγμάτων με σκοπό την εκτίμηση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλασσών μας, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη βιολογική ποικιλότητα των οργανισμών που ζουν στον πυθμένα των θαλασσών μας.
Μέλη του εργαστηρίου Θρεπτικών αλάτων πραγματοποίησαν δειγματοληψία θαλασσινού νερού στο Κρητικό και το Αιγαίο πέλαγος. Κατά τη διάρκεια του πλόα, αναλύθηκαν τα δείγματα για τον προσδιορισμό διαλυμένου οξυγόνου και αμμωνιακών αλάτων, ενώ παράλληλα έγινε και η απαραίτητη προκατεργασία για τους προσδιορισμούς των υπολοίπων θρεπτικών αλάτων στο εργαστήριο της Αναβύσσου.
Στα πλαίσια της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη Θαλάσσια Στρατηγική έγινε δειγματοληψία θαλασσίου ύδατος και ιζημάτων προκειμένου να προσδιοριστούν και μελετηθούν οι χημικοί ρύποι σύμφωνα με τα κριτήρια και τις απαιτήσεις του Περιγραφέα 8.
Ο δέκατος ωκεανογραφικός πλόας για την δειγματοληψία του ζωοπλαγκτού των σταθμών του δικτύου της ανοικτής θάλασσας των περιοχών του Κεντρικού & Νοτίου Αιγαίου Πελάγους, καθώς και της Λεβαντινής Θάλασσας, πραγματοποιήθηκε από 15-23 Μαρτίου και από 30 Μαρτίου έως 01 Απριλίου 2023 με το Ω/Κ Αιγαίο. Συνολικά πάρθηκαν δείγματα ζωοπλαγκτού από 22 σταθμούς μέχρι τα 200 μέτρα της υδάτινης στήλης με τη χρήση ειδικών δικτυών του πλαγκτού.
Στο ζωοπλαγκτόν συμπεριλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν μικρή ικανότητα ενεργητικής μετακίνησης. Οι οργανισμοί του ζωοπλαγκτού καταλαμβάνουν μια σημαντική και στρατηγική θέση εντός της τροφικής αλυσίδας των υδατικών οικοσυστημάτων και είναι ευαίσθητοι σε ανθρωπογενείς επιδράσεις. Το ζωοπλαγκτό αποτελεί την κύρια πηγή τροφής των πλαγκτονοφάγων ψαριών συντελώντας κατά αυτόν τον τρόπο στη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους της ενέργειας από τους πρωτογενείς παραγωγούς στους ανώτερους οργανισμούς, ενώ παράλληλα συνεισφέρει σημαντικά στην ανακύκλωση των θρεπτικών αλάτων στη θάλασσα.
Πραγματοποιήθηκε φιλτράρισμα νερού για ποσοτική ανάλυση των φυτοπλαγκτονικών χρωστικών (χλωροφύλλη) σε φίλτρα διαφορετικού μεγέθους πόρων και συλλογή νερού σε σκουρόχρωμα φιαλίδια (αποφυγή έκθεσης τους στο φως) για τη ποιοτική ανάλυση των φυτοπλαγκτονικών κοινωνιών στο μικροσκόπιο, ώστε να εκτιμηθεί η οικολογική κατάσταση των θαλασσώνσε σχέση με τους περιγραφείς D1- Βιοποικιλότητα, D4-Τροφικά πλέγματα, D5 – ευτροφισμός.
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης