Συμμετοχή της Δρος Χ. Ζέρη & Δρα Ι. Χατζηανέστη σε συνάντηση εργασίας του Οργανισμού JPI-Oceans, 17-18/12/2018, Βρυξέλλες. Το θέμα της συνάντησης ήταν η συμβολή της έρευνας στην εφαρμογή της Οδηγίας για την θαλάσσια Στρατηγική με έμφαση στους Περιγραφείς 8, 9, και 10. Συμμετείχαν επιστημονικοί εκπρόσωποι των φορέων που διενεργούν την συστηματική παρακολούθηση των θαλασσών στα πλαίσια της Οδηγίας, από χώρες της Βαλτικής, Β. Θάλασσας, και Μεσογείου (Εσθονία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα). Έγινε ενημέρωση για τον τρόπο εφαρμογής της Οδηγίας σε κάθε χώρα και το στάδιο εφαρμογής που βρίσκεται η κάθε μία από αυτές. Συζητήθηκαν προβλήματα και ανάγκες για περαιτέρω ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων προκειμένου να υπάρξει κοινή προσέγγιση της ‘Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης’.
Συμμετοχή του Δρα Α. Προσπαθόπουλου σε συνάντηση εργασίας του οργανισμού JPI-Oceans για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο, 21-22/01/2019, Βρυξέλλες
Συμμετοχή των Δρα Χ. Ζέρη & Δρα Ι. Χατζηανέστη σε συνάντηση εργασίας του Οργανισμού JPI-Oceans, 12-13 Σεπτεμβρίου 2019 στη Σικελία. Το θέμα της συνάντησης ήταν η συμβολή της έρευνας στην εφαρμογή της Οδηγίας για την Θαλάσσια Στρατηγική με έμφαση στους Περιγραφείς 8, 9, και 10 και η διαμόρφωση ενός σχετικού πλαισίου δράσεων από το JPI-Oceans.
Συμμετοχή των κ. Α. Λυκιαρδόπουλου και κ. Ι. Ντόκου στο «Copernicus Marine for MSFD», 2 Οκτωβρίου 2019, Βρυξέλλες, Βέλγιο.
Συμμετοχή του Δρα Β. Γεροβασιλείου στο Dahlem type workshop “Current and future challenges of Non-indigenous species (NIS) in Europe” που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή LifeWatch ERIC στη Σεβίλλη (14-18/10/19) στο πλαίσιο του Internal Joint Initiative/Validation Cases για τα ξενικά είδη στην Ευρώπη (https://www.lifewatch.eu/iji-validation-cases).
Ρώμη 13-14/01/2020, 2ο Workshop του JPI Oceans “Underwater Noise in the Marine Environment”. Συμμετείχε ο Δρ Αριστείδης Προσπαθόπουλος.
Συμμετοχή της Δρος Α. Ζενέτου και της Δρος Π. Καραχλέ στο Working Group on the Introductions and Transfers of Marine Organisms (WG ITMO), στη Gdynia, Poland (04/03/2020-06/03/2020). Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με το Working Group on Ballast water and Other Ship Vectors (WGBOSV) και το Working Group on Harmful Algal Bloom Dynamics (WG HABD).
Κ. Πάγκου: Συμμετοχή στη συνάντηση της UNEP/MAP: Integrated Meetings of the Ecosystem Approach Correspondence Groups on IMAP Implementation (CORMONs), 1-3 December 2020.
Συμμετοχή της Δρος Κ. Πάγκου από τον Απρίλιο 2021 σε συνόδους εργασίας ως μέλος της S4GES Task Team “Biodiversity & Fisheries” του JPI Oceans για την Καλή Περιβαλλοντική κατάσταση.
Συμμετοχή της Δρος Κ. Πάγκου στο Online “Mediterranean and Black Seas Argo workshop», στις 8-9 Απριλίου 2021, με παρουσίαση για «Argo for the Marine Strategy implementation» (https://drive.google.com/drive/folders/1ylvGrMJ1adA7V8kfIhs_IZc7JzZW4aDE).
Συμμετοχή της Δρος Βασιλικής Βασιλοπούλου και της Δρος Ευγενίας Λευκαδίτου σε συνάντηση του Regional Coordination Group της Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας σχετικά με τα δεδομένα που απαιτούνται για την εκτίμηση της επίδρασης της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα αυτών των περιοχών, 14 Ιουλίου 2021 (online meeting) [RCG Med & BS Meeting on data needed to assess the impact of fisheries on the marine ecosystem in the Mediterranean and Black Sea]
Συμμετοχή της Δρος Ευγενίας Λευκαδίτου, της κ. Αρχοντίας Χατζησπύρου και του κ. Νικόλαου Φωτιάδη στη Διεθνή ομάδα εργασίας του ICES για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα προστατευόμενων ειδών, 28/9/2021 – 1/10/2021 (online meeting) (ICES. 2021).
Συμμετοχή της Δρος Κ. Πάγκου στο 25th meeting of WG DIKE, 11/10/2021 (online).
Συμμετοχή της Δρος Κ. Πάγκου στο 25th meeting of WG GES, 21-22/10/2021 (online).
Συμμετοχή της Δρος Κ. Πάγκου στο S4GES – Information on Expert Meeting (18-19 Oct 2021 at JPI Oceans) (online).
Συμμετοχή (E. Τσικοπούλου, K. Παπαδοπουλου, C. Smith, Ι. Μάινα, Σ. Καββαδάς) σε ICES Working Group on Fisheries Benthic Impact and Trade-offs (WG FBIT) (hybrid, 11/2021).
Συμμετοχή (Κ. Παπαδοπούλου) σε EU TG SEABED D6 Expert group (online Dec 2021).
Συμμετοχή του Δρος Ι. Χατζηανέστη σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Joint Research Center στις 2/12/2021. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις πολιτικές που εφαρμόζονται με σκοπό την επίτευξη του σκοπού της μηδενικής ρύπανσης, τη διαδικασία ορισμού προτύπων ποιότητας περιβάλλοντος για τους ρύπους στα θαλάσσια ύδατα, την διαθεσιμότητα των υπαρχόντων δεδομένων σχετικά με τους ρύπους και την εφαρμογή του κριτηρίου για τα σημαντικά περιστατικά οξείας ρύπανσης.
Συμμετοχή της Δρος Χ. Ζέρη και Δρος Ε. Καμπέρη στην προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Ομάδας Εργασίας για τα Θαλάσσια Απορρίμματα (TG-ML) στις 15 & 16 Δεκεμβρίου 2021 μέσω zoom. Τα θέματα της συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση των οδηγιών/πρωτόκολλων προς χρήση των κριτηρίων D10C1 (απορρίμματα στην επιφάνεια της θάλασσας), D10C3 (επιδράσεις στους οργανισμούς). Επίσης, έγινε συζήτηση για ανάπτυξη πρωτοκόλλου δειγματοληψίας μακρο-απορριμμάτων σε λεκάνες απορροής ποταμών.
Συμμετοχή της Δρος Ευγενίας Λευκαδίτου ως εκπροσώπου του ΕΛΚΕΘΕ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων της ΟΠΘΣ για τη Βιοποικιλότητα, με αντικείμενο την σύνταξη οδηγιών για την εφαρμογή του Άρθρου 8 από τα Κράτη Μέλη και ειδικότερα σχετικά με εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τα Προστατευόμενα Ευάλωτα είδη Ιχθύων [MSFD Biodiversity Expert Network- Group for the drafting of the chapter on D1-Fish for the Article 8 guidance for DG GES. It is coordinated by JRC and members were officially appointed by countries.
Στα πλαίσια της λειτουργίας της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους θαλάσσιους ρύπους (MSFD Expert Network on Contaminants) στην οποία συμμετέχει ο Δρ Ι. Χατζηανέστης συνεχίστηκε η συζήτηση για τα σημαντικά περιστατικά οξείας θαλάσσιας ρύπανσης (Κριτήριο D8C3). Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον ορισμό των περιστατικών αυτών, των χημικών ρύπων που αφορούν και των τρόπων παρακολούθησης των επιπτώσεών τους στο θαλάσσιο περιβάλλον με σκοπό να εκδοθεί σχετική τεχνική έκθεση.
Συμμετοχή του Δρα Ι. Χατζηανέστη στην ομάδα εργασίας για την έκδοση οδηγιών για την εφαρμογή του άρθρου 8 σχετικά με τον Περιγραφέα 8.
Συμμετοχή του Δρα Α. Προσπαθόπουλου, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 4/7/2018 Απόφαση με ΑΔΑ: ΩΑ6Μ4653Π8-ΔΣ8. Έλαβαν χώρα 4 Sessions με θέμα τα αντίστοιχα παραδοτέα της TG Noise (DL1-4) για τα πλαίσια αποτίμησης για τις οριακές τιμές καθώς και σχετικές επιλογές για τις τιμές αυτές για τον παλμικό και συνεχή θόρυβο.
Συμμετοχή του Δρα Α. Προσπαθόπουλου, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 4/7/2018 Απόφαση με ΑΔΑ: ΩΑ6Μ4653Π8-ΔΣ8. Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν η ατζέντα της TG Noise για τα έτη 2021-2023, η πρόοδος του Παραδοτέου DL3 (Assessment framework for EU Threshold values for continuous noise), η έναρξη εργασιών των ομάδων (drafting groups) που θα ασχοληθούν με τα Παραδοτέα DL2 (Options for EU threshold values for impulsive noise) και DL4 (Options for EU threshold values for continuous noise), και σχετική παρουσίαση για τις οριακές τιμές από τον TG Seabed chairman, ενημέρωση για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με τον υποθαλάσσιο θόρυβο.
Συμμετοχή του Δρα Α. Προσπαθόπουλου, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 4/7/2018 Απόφαση με ΑΔΑ: ΩΑ6Μ4653Π8-ΔΣ8. O Δρ Α. Προσπαθόπουλος διετέλεσε co-leader της ομάδας αυτής.
Συμμετοχή των Ε. Τσικοπούλου, Κ. Παπαδοπούλου, C. Smith, Ι. Μάινα, σε Συναντήσεις της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα Επιπτώσεων της αλιείας στο βενθικό οικοσύστημα (WG FBIT) του ICES
Συμμετοχή της κ. Ε. Τσικοπούλου στην υποομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων WG FBITTord σε θέματα Λειτουργικότητα του βενθικού οικοσυστήματος
Συμμετοχή της κ. Κ. Παπαδοπούλου, σε Συνάντηση εργασίας του TG SEABED 13 της ομάδας εμπειρογνωμόνων της EE για τον Περιγραφέα 6, 7/10/22, online
Συμμετοχή των Κ. Παπαδοπούλου, C. Smith, σε Συνάντηση εργασίας του TG SEABED 14 της ομάδας εμπειρογνωμόνων της EE για τον Περιγραφέα 6,7-8/12/2022, hybrid
Συμμετοχή (Ε. Λευκαδίτου, Α. Χατζησπύρου,) στην 3η συνάντηση ομάδας εργασίας του GFCM για την Αλιεία Μικρής κλίμακας (Working Group on Small-Scale Fisheries -WGSSF), 10 Μαρτίου 2022 (Online meeting), όπου τέθηκε σαν κριτήριο για την ένταξη νέων ειδών στον κατάλογο ειδών προτεραιότητας για τη συστηματική παρακολούθηση των αλιευμάτων τους, ο βαθμός του κινδύνου των πληθυσμών τους από την αλιεία (FAO-GFCM 2022a)
Συμμετοχή (Σ. Καββαδά, Ε. Λευκαδίτου, Ι. Μάϊνα, K. Παπαδοπούλου, C. Smith, Α. Σταμούλη) στην 3η συνάντηση ομάδας εργασίας του GFCM για τα ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα σημαντικά ενδιαιτήματα βενθοπελαγικών ιχθύων (WGVME-EFH), 10 Μαρτίου (FAO-GFCM 2022b).
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου σε τρεις συναντήσεις της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα Περιγραφέα 6 – Ακεραιότητα βυθού TG SEABED της ΕΕ στα πλαίσια της MSFD CIS.
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου σε τρεις συναντήσεις της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα Περιγραφέα 6 – Ακεραιότητα βυθού TG SEABED της ΕΕ στα πλαίσια της MSFD CIS.
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου σε τρεις συναντήσεις της ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα Περιγραφέα 6 – Ακεραιότητα βυθού TG SEABED της ΕΕ στα πλαίσια της MSFD CIS.
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου στην υπο-ομάδα εργασίας TG SEABED Drafting SubGroup on Article 8 Guidance (online intersessional work).
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου στην υπο-ομάδα εργασίας TGSEABED SubGroup drafting Paper for TG Seabed on links between seabed TVs and Biodiversity Strategy (online intersessional work).
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου στην υπο-ομάδα εργασίας TG SEABED SubGroup drafting Paper for Assessment scales and adverse effects thresholds (online intersessional work).
Συμμετοχή της Δρος Α. Παυλίδου στη συνάντηση «ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ» του προγράμματος «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014–2020, ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14. «Παρακολούθηση και καταγραφή της κατάστασης (ποιότητα, ποσότητα, πιέσεις, χρήση) των υδάτων της Χώρας» (14–15 Οκτωβρίου 2022, Σίνδος, Θεσσαλονίκη)
O Δρ. Α. Προσπαθόπουλος, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 1/12/2022 Απόφαση με Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ ΥΠ/127093/1409, συμμετείχε στις συναντήσεις της TG Noise. Συνάντηση της συγγραφικής ομάδας της TG Noise στις Βρυξέλλες για την τελική διαμόρφωση του Παραδοτέου DL4 (Drafting GroupDL4 – συνεχής θόρυβος).
O Δρ. Α. Προσπαθόπουλος, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 1/12/2022 Απόφαση με Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ ΥΠ/127093/1409, συμμετείχε στις συναντήσεις της TG Noise. Συνάντηση της TG Noise στις Βρυξέλλες για την τελική διαμόρφωση των Παραδοτέων DL2 (παλμικός θόρυβος) και DL4 (συνεχής θόρυβος). Συζητήθηκαν τα σχόλια που είχαν αποστείλει οι εμπειρογνώμονες της TG Noise πριν τη συνάντηση σε breakout και plenary sessions.
O Δρ. Α. Προσπαθόπουλος, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 1/12/2022 Απόφαση με Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ ΥΠ/127093/1409, συμμετείχε στις συναντήσεις της TG Noise. Τα κύρια θέματα της συνάντησης ήταν οι παρουσιάσεις της τελικής μορφής των Παραδοτέων DL2 (παλμικός θόρυβος) και DL4 (συνεχής θόρυβος) και συζήτηση εν όψει της υιοθέτησης τους από την TG Noise.
O Δρ. Α. Προσπαθόπουλος, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (πρώην ΕΓΥ) στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Ομάδα της MSFD για τον Υποθαλάσσιο Θόρυβο (TG Noise), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 1/12/2022 Απόφαση με Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ ΥΠ/127093/1409, συμμετείχε στις συναντήσεις της TG Noise. Επίσης, ως μέλος της συγγραφικής ομάδας της TG Noise για την τελική διαμόρφωση του Παραδοτέου DL4 (Drafting Group DL4 – συνεχής θόρυβος), συμμετείχε σε πολλές διαδικτυακές συναντήσεις της ομάδας αυτής από την 1/7/2022 έως και τις 11/10/2022 και στις σχετικές εργασίες για την τελική διαμόρφωση του σχετικού Παραδοτέου.
Συμμετοχή της Κ. Πάγκου στο 27o WG POMESA (Working Group on Programmes of Measures and Socio-Economic Analysis)-18/10/2022 ως εθνικός εκπρόσωπος για το ΥΠΕΝ.
Συμμετοχή της Κ. Πάγκου στο 27o WG GES (Working Group on Good Envirοnmental Status) – 19-20/10/2022, ως εθνικός εκπρόσωπος για το ΥΠΕΝ.
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου, σε συνάντηση εργασίας του TG SEABED 13 της ομάδας εμπειρογνωμόνων της EE για τον Περιγραφέα 6 (7/10/22, διαδικτυακά).
Συμμετοχή της Κ. Παπαδοπούλου, C. Smith, σε συνάντηση εργασίας του TG SEABED 14 της ομάδας εμπειρογνωμόνων της EE για τον Περιγραφέα 6 (7–8/12/2022, υβριδικό).
Συμμετοχή της Δρος Κ. Πάγκου στην 6η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014-2020, Αθήνα, Νοέμβριος 2022.
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης